Vezanje kravate oz. Kako zavezati kravato?

Vezanje kravate je lahko zahtevno, lahko pa tudi preprosto opravilo. Težavnost je odvisna od tega kako pogosto se s tem soočate in katerega od številnih vozlov uporabite. Odgovor na vprašanje kako zavezati kravato bo najbrž zanimal predvsem tiste, ki umetnost vezanja kravat  potrebujete bolj poredko, po drugi strani pa tisti, ki kravate uporabljate dnevno, morda najdete kak nov vozel, ki bo popestril vaš standardni nabor. Nenazadnje gre za spretnost, ki bi jo moral obvladati vsak moški.

Zavezovanje kravate je umetnost

Zavezovanje kravate je na nek način umetnost. Gre za namestitev modnega dodatka, ki izpolnjuje celoto in zaključi opravo poslovnega moškega. Kravata je meja, pri kateri se konča športna eleganca in se začne eleganca. Zaradi vsega naštetega je torej edino prav, da temu majhnemu detajlu posvetimo vso pozornost, ki si jo zasluži. Slab kravatni vozel je namreč nekaj takega kot umazani čevlji – ne glede na to kako popolno obleko ste oblekli, to dvoje vsi opazijo in oboje v celoti pokvari vaš trud pri izbiri obleke. Če si boste kravato zavezali kot petošolec v temi, bo  vaš trud glede celotnega izgleda zaman.

Kravatni vozli

Načinov vezanja kravate je nešteto. Sam si jo znam zavezati na približno 15 različnih načinov, ampak v osnovi uporabljam le tri. Ti trije so poleg osnovnega najpogostejši načini za vezanje kravate. Gre za stile Windsor, polovični Windsor in t.i. Pratt vozel, ki jih bom podrobno opisal v nadaljevanju. V vsakem primeru velja, da z nobenim od teh treh ne morete zgrešiti, če ste ga dobro zvezali.

Osnovni (Four-In-Hand) kravatni vozel

Začeli bomo z osnovnim kravatnim vozlom, ker se ga je najlažje naučiti. Gre za majhen, asimetričen vozel, ki je najbolj primeren za ozke ovratnike. Na nek način je tudi najbolj primeren za neformalne priložnosti, saj daje videz, da v zavezovanje kravate niste vložili prav veliko časa. Je tudi vozel, ki ga boste zavezali najhitreje.

osnovni kravatni vozel

Polovični windsorski vozel (Half Windsor)

Polovični windsorski vozel je bolj enostavna varianta klasičnega windsorskega vozla. Gre za simetričen, trikotni vozel, ki je najbolj primeren za klasične široke kravate iz mehkejšega materiala. Ko boste osvojili polovičnega, pa bo tudi tisti pravi postal preprost. Nekateri polovični Windsor jemljejo zgolj kot prehod na pravi Windsor vozel, a treba je priznati, da oba izgledata izjemno. Pri obeh vozlih gre za formalno obliko vezanja kravate.

polovični windsor vozel

Windsorski vozel

Windorski vozel je masiven, širok, simetričen trikotni vozel, ki izžareva samozavest. Izbrali ga boste, ko boste želeli napraviti dober vtis, pa naj bo to javni nastop, razgovor za službo ali kaj podobnega. Primeren je za širši ovratnik, prav tako pa je (čeprav na vsakomur deluje impresivno) primeren predvsem za moške z daljšimi vratovi, saj vrat optično skrajša.

Windsor vozel

Pratt kravatni vozel

Ta vozel je primeren za kakršnokoli priložnost, tako formalno kot tudi neformalno. Pratt vozel ni niti tako širok kot Windsor vozel, niti tako ozek kot osnovni kravatni vozel.

Pratt vozel

Če ste se z našo pomočjo prebili skozi vse štiri načine vezanja kravat, vam za to čestitamo in vam na tem mestu ponujamo prav posebno kodo za 5-odstotni popust na vse nakupe v naši spletni trgovini. Vzemite to kot darilo zato, ker obvladate štiri načine za kako zavezati kravato.