DomovŠirina kravate – kaj izbrati?

Širina kravate – kaj izbrati?

Kravate ne izbiramo zgolj na podlagi barve in vzorca, ampak tudi glede na širino. Sploh v zadnjih letih so namreč postale priljubljene ožje kravate, čeprav moramo tudi vedeti, da klasične kravate ne bodo nikoli šle iz mode. Ste se že vprašali ali ste tudi vi tip za ožjo kravato? Ali pa morda nosite čisto neprimerno širino? No, odgovore na ti in podobna vprašanja vam bomo skušali podati v nadaljevanju.

Ozka kravata? Zame?

Ozka modra z roza črtoZakaj pa ne? Seveda je potrebno stvari držati znotraj proporcev. Ožje kravate se najbolj podajo moškim, ki so … ožje … postave. To je prvo pravilo. Če ste bolj obilne postave, se vam ozke kravate ne bodo podale in niti nima smisla poskušati. Ostanite pri klasični širini, ki je vaši telesni strukturi bolj hvaležna.
Mnogi so tudi mnenja, da so ozke kravate bolj primerne za priložnosti in okolja, kjer vaša podoba ne rabi biti strogo formalna oz., kjer okolje dopušča nekaj umetniške svobode pri izbiri oblačil. V praksi bi to pomenilo, da je ozka kravata primerna za npr. zaposlene v marketingu ali arhitekturi in manj primerna za nekoga, ki je zaposlen v banki. S tem se sicer sam ne bi strinjal in menim, da gre za preživeta načela, ki so morda veljala pred desetimi leti.

Široka kravata? Zame?

Črno rdeč karo 1Če se v zgornjem odstavku najdete in menite, da ozka kravata v vašem okolju ne bi bila sprejeta, ste tradicionalist ali pa enostavno možakar krepke postave, potem je klasična široka kravata vsekakor to, kar boste in kar morate izbrati. Vedno poudarjam, da gre za klasiko in to je res. Kravate, širine 8,5 cm pač nikoli ne bodo šle iz mode in s takšno kravato ne morete zgrešiti.

In če povzamem – pri širini kravate bodite pozorni, da je v skladu s širino ovratnika na suknjiču ter da ustreza vaši postavi – in v tem je vsa umetnost.