DomovNasvetiKako skrbeti za kravate

Feb 28

Kako skrbeti za kravate

Kako najbolje skrbeti za kravate? Tako, da jih imate čim več in da jih ne ponosite prehitro. To bi bil preprost odgovor, v katerem se resda skriva nekaj resnice, a čisto pravi odgovor pa to vendarle ni. Kravate so kar precej na udaru, kar se madežev in ponošenosti tiče, saj so najbolj izpostavljen del oblačil, hkrati pa so vsak dan tarča grobega vezanja v različne vozle. Seveda pa so vse te težave rešljive.

Likanje kravat

Kako zlikati kravate? No, če niso res nujno potrebne likalnika, potem najraje sploh ne. Če kravata ni preveč pomečkana, jo preprosto razvežite in obesite čez obešalnik za kravate. V večini primerov bo to zadostovalo, da bo kravata zjutraj že pripravljena in ‘polikana’. Če gre za hujši primer zmečkanin pa obstaja trik, ki se ga tudi sam redno poslužujem. Kravato z ožjim delom začnite zvijati v ‘polža’, zvijte jo do konca in takšen zvitek pustite počivati kak dan. Jaz si jo zvijam okrog zapestja, ker mi je to najlažje, potem pa  dam zvito kravato v škatlico in in jo tam pustim vsaj za dan ali dva. Po tem času je že kot nova. V kolikor pa niti to ne pomaga, je pa treba kravato na hitro zlikati. A nikar ne položite vročega likalnik direktno na kravato, ampak obvezno vmes položite še vlažno krpo, ki bo vročino zadržala. Če tega ne boste storili, obstaja velika verjetnost, da boste kravato uničili.

Kravate vedno razvežite

Najbolj pomembno je, da kravato konec dneva razvežete in jo odložite na obešalnik za kravate. Če boste vozel pustili zvezan, boste kravato ne mestu vozla trajno zmečkali in na koncu bo samo še za v koš za smeti. Hkrati pa je pomembno tudi to, da kravato razvežete na pravilen način in to v obratni smeri od vezanja. Najpogostejši način razvezovanja kravate je namreč ta, da na silo iz vozla izpulimo ožji del kravate, kar pa je tudi napačen način in dobra pot do tega, da boste morali kravate zamenjati prej, kot bi to sami želeli.

Čiščenje kravat

Na kravatar.si ponujamo v večini svilene kravate, ki so precej občutljive na kakršnekoli posege s čistili. Za začetek je priporočljivo, da ste pri nošenju karseda pazljivi in da (če je le mogoče) kravato med jedjo snamete. Če se vam pa na kravato kljub pazljivosti prikrade kak madež, pa ga najprej skušajte pobrisati z vlažno bombažno krpico, če pa ne gre, pa le zavijte v čistilnico in pustite, da se z njo pozabavajo profesionalci, ki vedo, kako se tem stvarem streže.

Tags: , ,

Leave a Reply