DomovKako kombinirati kravate in srajce

Kako kombinirati kravate in srajce

Kombiniranje srajc z ustreznimi kravatami ni enostavno, še posebej če ste človek, ki mu kombiniranje barv in vzorcev dela preglavice. In priznajmo si – veliko moških ima prav zares zanič okus za srajce in kravate. Uniformiranost, ki smo ji zapovedani tisti, ki nas služba sili, da dan za dnem nosimo dolgočasne poslovne obleke, prav gotovo ne vpliva pozitivno na našo sposobnost domiselnega kombiniranja česarkoli.

A obleke so dolgočasne samo toliko, kolikor jim mi to dopuščamo. Glede na to, da pri oblekah in čevljih prav veliko prostora za domišljijo ni, so kravate in srajce pravzaprav edini poligon, na katerem lahko pokažemo kreativnost in kjer v poplavi različnih barv, vzorcev in materialov lahko poiščemo lastno identiteto. Preden pa se zapodite v trgovino in v afektu začnete kombinirati kariraste srajce s kravatami v vojaških barvah, nam le dovolite nekaj osnovnih nasvetov. Vzorcev in barv je namreč ogromno in med kombiniranjem lahko kar krepko brcnete v temo.

Kravate, spoznajte barvni krog

Preden se sploh začnemo prebijati mimo vzorcev in drugih dekoracij, ki jih kravate ponujajo, se bomo spopadli z barvami. In kje drugje začeti kot pri barvnem krogu …

Barvni krog

Barvni krog je krasno pomagalo, v osnovi pa nam ponuja tri zakonitosti, s katerimi smo takoj na dobri poti, da postane kombiniranje kravate in srajce mala malca. Gre za to, da si z barvnim krogom lažje predstavljamo barve, ki so med seboj podobne, komplementarne in kontrastne. Sosednji polji vsake barve sta podobni barvi, barva na nasprotni strani kroga je komplementarna, kontrastne barve pa najdemo v oddaljenosti tri polja na vsako stran.

Najbolje je vse skupaj ponazoriti s primerom. Zelena in rdeča sta na krogu nasproti ena drugi in sta torej komplementarni barvi. Oranžna in vijolična sta sosednji barvi rdeče in sta podobni, modra in rumena pa ležita tri polja stran in sta kontrastni.

Ko to znanje prenesemo na srajce in kravate, ugotovimo, da je lažje kombinirati kontrastne kot komplementarne barve. Modra srajca, bordo kravata (kontrastna barva) in modra obleka je krasna kombinacija, s katero ne morete zgrešiti.  Komplementarne barve je težje kombinirati, ker so kombinacije preveč divje; če pa že greste v to smer, bodite zelo pazljivi pri izbiri primernih odtenkov komplementarnih barv.Modra obleka srajca bordo kravata

Izbira kravate

Na kravatar.si bomo seveda največ poudarka dali kravatam. Vedno kupujte dobre, kvalitetne kravate. Drugačnih mi niti ne ponujamo, sami pa ste že ugotovili, da dobra kravata ne pomeni tudi draga kravata. Kakšne res posebne eksotike pri nas ne boste našli, tako da je bojazen, da bi samo zaradi kravate bili predmet posmeha, odveč. Ampak druga zgodba je pa kombiniranje. Seveda lahko celo življenje ostanete zvesti kombinaciji bele srajce in enobarvne kravate, ampak hej, v življenju je treba kdaj tudi tvegati.

Dokler ne boste v celoti osvojili skrivnosti kombiniranja barv, se izogibajte pretirano svetlečim kravatam, raje izberite matirane variante, ki jih je veliko lažje nositi in kombinirati. Manj škode boste naredili z neustrezno mat kravato kot z neustrezno bleščečo kravato, ki bo že na daleč vidna. Vprašanje širine bomo sicer obdelali v posebnem članku, ampak v osnovi velja pravilo, da naj bo širina kravate približno enaka kot širina ovratnika pri suknjiču.

In za konec še pravilo, ki ga nikakor ne smete pozabiti – srajca mora biti vedno v temnejšem odtenku od kravate. Če se boste tega držali, ste že na pol poti do uspeha pri izbiri prave kombinacije.

Priporočene kravate: